Monday, December 28, 2009

Hanya kita berdua


Selongkar jangan tak selongkar.


Dah pandai pegang botol susu sendiri.


Suka sgt duk kat kaki umi..


Demam-demam pun tetap cergas makan remote control.

Ni minggu ketiga aku cuti hari jumaat.
Bererti cuti 3 hari seminggu.
Sesuatu yang sangat mengembirakan Ayip.
Tak perlu mengawal gerak jarinya, tak perlu meleleh air mata dimarahi mak pah.
Tapi dak ayip ni klakar, suka panggil mak pah..
Dia pandai sebut "Ma Pah". hehehehe

Hari jumaat, cadang nak amik alden.
Tapi beliau ada kamping ngan rakan-rakan. last minute plan.
Takpalah, budak muda nak berseronok.
Abi ayip pepagi lagi dah chow tinggalkan ayip dan umi semata-mata nak teman mak abah dia dan adik pempuan dia ke JB umah adik dia kat sana.
Ayip dah mula menunjukkan tanda2 akan demam.
Hidung sikit sumbat.
Cepat-cepat aku letak nasal drop.
Alhamdullilah dia tak jadik selsema.
Hari kami berdua sibuk dengan kerja kejar mengejar sambil berebut kain baju yang nak dilipat, tilam bantal yang nak dikemas..
Badan ayip agak suam. Tapi suhu masih ok below 37.3 celcius.
Ayip kejap-kejap tengok pintu. Tunggu abi balik.
Sian ayip. Bangun tido jer mesti pandang kat sofa tpt abi selalu baring. Lama dia tenung sebelum tgk muka aku.
Mintak jawapan ler tu agaknya.
Petang tu hujan turun agak lebat.
Lepas mandi ayip terus tido sampai maghrib.
Bangun tido tgk sofa lagi. Pandang pintu lagi lalu ku katakan padanya;
"Abi tak balik malam ni. Abi tak cayang awak. Dia cayang mak dia jer."
seperti faham, dia tak mencari lagi selepas itu hingga ahad!

Hari sabtu pagi, aku bangun awal mcm biasa.
Sekali pas solat nak cuci tangan nak pam susu tgk air dah kecik.
Sah pam tangki rosak lagi.
Bangga tul duk umah ni..
Takpa, aku teruskan kerja pam susu sebelom angkut air dari pili bomba depan umah.
Lepas isi penuh sebaldi besar aku tersandar keletihan.
Baru teringat yang parut c-zer masih berbisa..
Baru terasa, adoh sakitnyer perut ni rasa nak terburai lukanya..

Masuk bilik tgk ayip.
Tido tertiarap. Aku rasa dahi dia, makin panas..
Tgk suhu 37.2 lagi..
Selera makan dia tetap ok.
Tetap cergas, merayap seluruh rumah dan mengetuk2 semua remote yang dijumpai atas lantai.
Malah dah pandai menyelongkar benda2 atas sofa dan rak tv juga..
Jenuh ler aku menyelamatkan dia dari segala bahaya.
Pantang nampak wayar dan tali, laju jer kejar dan tarik.
Petang tu lepas bangun tido aku rasa badan dia panas membahang.
Cek suhu tgk 37.6
Wah tinggi..
Demam..
Terus masukkan cool fever dalam peti sejuk dan bagi ayip susu dan ubat demam.
Lepas mandi petang pakaikan dia cool fever.
Sib baik malam demam dah kebah.
Jenuh gak paksa dia minum susu fresh dari badan..
Nampak 'B' cam nampak hantu.. hehehehe...

Anak umi yang semakin bijak ni dah pandai mengomel.
Bila ada yang kiter  rampas dari dia mula la mulut dia bising menyebut perkataan2 yang tak tahu apa maknanya.
Macam2 bunyi yang keluar dengan muncungnya yang memanjang.
Dia langsung tak takut ngan umi.
Kalau umi babab tangan dia, dia babab tangan umi balik.
Kalau tangan umi tak dapat, dia babab lantai.
Hehehehe..
Sabtu malam dia tido lena.
Tido kul 11.
kul 6.30 baru bangun mintak susu.
Tapi sebelom tido nak kene urut dulu bahu dan belakang dia, baru leh tido.
Lenguh agaknya asyik merayap.

Ari ahad Ayip dah tak demam.
Tapi peelnyer dah bertambah lucu dan nakal.
Kemana aku pergi, dia akan ikut merayap sekali.
Aku ke dapur dia kedapur, aku ker bilik dia ke bilik.
Siap mendengus-dengus bunyi sebab nak lajukan kayuhan dia..
abi dia lak balik lambat.
kul 6 lebih baru sampai.
dianya pun dah taknak kawan abi.
Asik cari umi manjang.
Alahai anak umi



Wednesday, December 16, 2009

KISAH SUSU DAN HAKU.


Buah ati pengarang jantung umi yang selalu mintak susu..


My brand new ameda lactaline dual personal.. Superbb


My 7 month spectra3. Super superbbb!!!


Bekal susu ayip nak bawa ke umah Babysitter. Termasuklah yang dlam warmer tu untuk minuman ayip on the way ker umah Babysitter atau before ke umah babysitter.



Sedar tak sedar dah 7 bulan 3 minggu aku menyusukan Ayip dengan susu badanku sendiri.
Sesuatu yang pada mulanya aku tak yakin aku mampu buat.
Lebih tak yakin bila Ayip bukanlah jenis direct breast fedding yang mana menjadikan aku seorang exsclusif Pumping mommy.
Every morning at 6.30 or latest 7 am aku akan pump susu dan simpan ke dlam fridge.
Lepas pump kene pulak cuci dan seteril segala peralatan dan botol-botol..
Lepas tu kene keringkan dan masukkan ke dalam cooler bag untuk dipunggah ke opis pulak..
Tapi itu kisah sebelum dapat ameda..
Sekarang tugasku dah ringan sikit..
Aku cuma perlu pump, simpan, cuci dan seteril peralatan spectra untuk diguna semula petang dan malam nanti.
Peralatan yang nak bawa ker opis adalah milik ameda yang mana dah pun siap dicuci dan kering pada malamnya.
Tinggal nak simpan dalam cooler bag saja.
Thanks to Avent seterilizer dan kipas angin national yang banyak membantu aku membasmi kuman dan mengering semua peralatan.

Tengahari pada masa lunch, sejak 6 bulan lepas aku akan turun ke surau di tingkat 3 dan pump susu selama 15 - 20 minit sebelom berkejar pergi lunch kat gerai depan building opis.
Lepas makan berkejar balik naik surau untuk solat.
Since bersalin baru sekali jer aku period, thats means full time prayer..I like that.
Petang biasanya aku pump sekali lagi kat umah dengan spectra 3 yang hebat tu juga..
begitulah rutin hidup aku sejak ada ayip..

Dan untuk itu, aku tekad untuk membeli sebiji lagi pump susu untuk kegunaan di opis dan bawa balik kampung atau jalan kemana-mana..
Hasilnya aku sambar sebiji ameda dengan KOS HANYA RM599 (promosi hujung tahun kat momslittleones.com)
Sangat berbaloi-baloi..
Aku nak kasi review sikit kat sini pasal kedua-dua mercedez brabusku ini.. hehehehe

my new AMEDA Lactaline Dual..
Hasilnya sama seperti menggunakan spectra.
Kelajuan mengepam untuk dapat banyak ni, 10 minit sahaja.
Bunyi dia lebih senyap dibanding spectra.
Boleh adjust vacuum dan cycle..
So that means.. boleh letak berapa expression mengikut suka..
Tidak terhad kepada 2 ekpressi sahaja..
Dah try guna batteri juga,.
Tahan sampai 5-6 kali pump masih tak kiok bateri aku..
Kelemahan dia cuma satu, adapter besau giler dan non BPA free..
Tak kesahlah, aku pump pakai botol MLO..
Tidak menyakitkan nipples dan paling penting double pump bebebh.
Jimat masa. Aku bagi rate 4.5 of 5


PUAN KE ENCIK spectra 3 yang telah 7 bulan berkhidmat untuk aku..
Seperti semua tahu, S3 adalah antara pump yang tahan lasak dan menyumbang kepada pengeluaran susu yang lumayan.
Setakat ini pump ini dah 4 kali tergolek.
2 kali jatuh dari meja, 2 kali jatuh dari seat kereta.
Tapi alhamdullilah dia masih steady dan tak pernah mengecewakan.
Tidak meyakitkan nipples.
Boleh buat single atau double..
 Kelemahan dia, besar dan berat, tak boleh dioperate dengan menggunakan bateri.
Bererti payah nak bawa jejalan ke tempat yang takder power source..
Aku bagi rate 4.5 of 5 juga...
Dua-dua macam mercecez brabus pada aku.

Ayip sekarang dah bertambah banyak minumnya..
Kalau dulu aku cuma perlu bekalkan 12oz jer untuk pengasuh dia.
Sekarang aku perlu sediakan 18oz pula..
Stok yang berbaris dalam peti sejuk tu dah agak susut sikit, tapi masih mampu berdiri setanding permintaan.
Kos beli susu tin ayip juga semakin kurang.
Kalau dulu, abi kene beli 3-4 tin sebulan.
Sekarang cuma perlu beli 2 tin sahaja..
Kat rumah BS dah 2 bulan still tak sampai setengah lagi susu ayip berganjak.
Thanks to motilium, habatus sauda, milelia soy milk, anmum lacta, horlick, Quaker oats, spectra3, ameda lactaline dual dan Abi ayip yang banyak memberi sokongan perut dan moral.

Dengan adanya semua ini, aku harap ayip akan terus membesar dengan sihat dan kuat.
Terus cerdas dan bijak dan notti..
Hehehehe..
P/S: ayip dah ada 2 batang gigi bawah dan dia tak demam pun masa tumbuh gigi tu?
Meragam pun idak...
Such a strong boy. Thanks a lot (tak terhitung) to Allah SWT kerana mengurniakan aku dengan anak yang baik, kuat dan sihat itu..
Umi love ayip so much and will do whatever needs for your good.

Monday, December 14, 2009

Gigi On the move..



Termenung pulak mengintai pintu. Tunggu abi tak balik-balik dari library.



Hi Umi..Nampak muka risau ayip ni?




Play time.. Banyaknyerr.. mana satu nak pilih ni.




Kalau dah dapat sesuatu, bersungguh-sungguh muka dia. Sampai muncung mulut..

Hujung minggu Ayip sangat meriah..
Meriah dengan kasih dan manja umi.
Umi cuti hari jumaat. Abi pun cuti gak. Tapi Abi kene gi library untuk study.
Ayip yang baru tumbuh gigi, sibuk mengigit kesemua benda yang dia jumpa.
Ayip baru menampakkan 2 batang gigi depan bawah.
Gigi Ayip tajam.
Halus dan kuat.
Semalam ayip gigit umi sampai kuar air mata menahan.
Sampai berbekas jari umi.

Bukan tu saja, Ayip dah mula pandai bergerak kedepan atau orang panggil menyulur.
Sesekali dia angkat badan kemudian jatuh semula.
Ada kala bila dia terlalu excited dia akan tergolek sampai terbaring.
Bila dah terbaring mesti ler sakit kepala.
Harus ler nangis sikit.
Hmmm rasa nak babab pun ya gak..

Sabtu abi ada exam.
Since pagi abi gi opis study dan exam on 2pm.
Ayip dan umi macam biasa, mandi, makan, minum susu dan tido seperti selalu.
Tapi... Ayip kene cirit birit sikit.
Sehari tu 4 kali dia poopoo..
Tapi tak plak dia nangis sakit perut.
Cuma, dia nampak lemah dan kurang bersemangat.
Kurang nakal juga..
Sian anak umi. Agaknya kerana makan sayur bayam merah yang umi bagi since jumaat.
Petang tu, umi tuam perut Ayip dengan lampin panas dan sapu vick kat belakang pinggang ayip.
Alhamdullilah Ayip tak yayak lagi.
Dan yang paling best dia mula mengejar kesemua benda di rumah yang ada diatas lantai.
Kaki meja adalah sasaran yang sangat menarik bagi dia..


Ahad, kami semua dirumah.
Abi study sambil jaga ayip sementara umi masak lunch..
Ayip terjerit-jerit dalam buai.


Monday, December 7, 2009

Bersamamu



Dah lama tak update blog dek kerana kebusian umi bekerja.. (Chet kunun)
Ok .. Kita mulakan dengan progress Ayip.
Ayip dah pandai angkat badan.
Dah nak merangkak.
Semalam dia buat aksi merangkak dan jatuh semula beberapa kali.

Tangan ayip semakin pantas mencapai apa-saja yang terlihat dan terhidang didepannya..
Pagi ini, dia gaduh ngan umi pasal dia berebut nak amik tali beg dia, tali beg pam susu umi, chargers umi dan last sekali thumbler susu dia.
Bila umi rampas, ayip jerit kuat-kuat dan bantai tangan umi dengan tangan dia..
See garang kan anak umi..

Semalam juga dia begitu.
Marahkan umi yang tak bagi dia pegang mangkuk bubur dia sendiri.
Kuat dia jerit dan tangan terus jer laju pukul lengan umi..
Huu.... Kene lakukan sesuatu untuk  buat dia tak berkelakuan garang begitu..
Abi kata, perangai ayip banyak ikut umi.
Abi kata Ayip dan umi tak boleh mengalah, garang dan kurang sabar.
Abi kata Ayip dan umi kalau nak sesuatu, tak boleh dibantah.
Yer ker gitu Ayip?
Hehehehehehe.....

Ayip ada peel yang sangat menarik.
Kalau tido malam, dia mesti nak himpit kat umi..
Harus duduk bawah ketiak umi dengan hidung terletak dibucu bantal umi.
Kalau umi tak ada, dia sandar badan dia kat bahu abi pulak..
Pendek kata, dia mesti nak sandarkan badan kat orang masa tidur.

Ayip suka makan bubur nasi dibanding Infant cereal.
Pagi, biasanya umi bagi Infant Cereal nestle gold apple rica e and cranberries kat ayip.
Tapi dia makan sikit jer.
Jarang habis.
Tengahari pulak,umi bagi bubur nasi lauk ikan, bayam dan carrot.
Hampir penuh mangkuk baby dia makan.
Minum air masak pun banyak..
Good Boy anak umi ni tau..
Tapi berat ayip taklah naik sangat, sebab kelasakan dia.

Letak jer atas tilam, terus terbalik dan berpusiang merata ruang tamu.
Umi dan abi pun boleh kurus dek kerana asyik mengejar ayip.
Semoga Ayip terus membesar dengan tenang, aktif dan sihat sentiasa..
Umi sayang ayip so much... Muachhhh

Tuesday, November 24, 2009

AYIP SITU SANA SINI..



senyuman  Ayip dihari Sabtu ketika sibuk bermain denganku

 

Akhirnya kami kalah dengan tuntutan Ayip yang mahukan buaian.




Sebelum ke klinik semalam, apalah yang dia fikirkan.




Demam selepas kene cucuk.. Sian dia...

Ayip tetap ceria macam selalu...
Ari jumaat, masa aku amik dia kat umah kak pah, dia kan main gembira.
Terlonjak-lonjak gelak..
Kebetulan mama Aisyah dan mustaffa pun ada kat umah kak pah.
Kak Pah yang sedang sibuk menyuap aishah makan tak menang tangan nak melayan kami semua..
Last-last aku terlupa nak bawa balik botol susu ayip untuk diseteril...
Well harap kak pah rebus dalam air panas ler hendaknya bersama botol aisyah.
Malam tu Ayip tido awal dengan abi dia..
Tapi Abi mintak aku kejutkan balik sebab dia ada assingment nak buat.
Lepas siap pam susu dan jemur baju ayip semua, aku bakar lilin birthday kek abi dan kejut dia..
Bila disuruh tiup dia hembus sekuat-kuatnya plak..
Hampeh.. tak sempat nak amik gambo..
Kijam....

Saturday, abi ada kelas sepanjang hari.
Aku dan Ayip tinggal kat umah sambil berguling-guling, berkejar-kejar main tido-tido sementara menunggu petang.
Petang tu aku masak nasi, ikan goreng, sardin dan sayur bayam.
Bayam yang sebenarnya dibeli untuk Ayip.

Since hari khamis, ayip dah ada buaian sendiri kat umah.
So dengan adanya buai, agak lena dan lama dia tidur.
Makanya banyaklah segala kerja terbengkalai yang aku sempat siapkan dalam masa sehari.
Tak ada lagi baju menimbun, tak ada lagi sofa sarang tikus..
Tapi semua tu kejap jer..
Esoknya, bersepah lagi umah kami..

Ahad, Abi ada kelas 8.30-10.30 pagi.
Lepas tu kami gi Mydin Subang Jaya beli barang umah yang dah surut semuanya..
Disamping nak beli makanan Ayip..
Ayip yang dah ngantuk, memula senyap jer dalam stroller.
Tapi bila dah lama sangat dia mula mengamuk..
Kene didukung pulak..
Bila ada yang menegur dan menyapa dia, dia senyum pulak..
Aduhai anak umi,, mesra alam sungguh.
Masa on the way balik, Ayip tido..
Sesampai umah aku masuk dalam buai, tapi dia terjaga pulak..
Kan main susah nak tidokan balik..

Akhirnya sebelah tangan pam susu, sebelah tangan buai ayip..
Abi ayip? dah lama pengsan tertido...
Tak apa, dia penat wat assingment sampai larut malam..

Hari isnin, kami bawa Ayip ke klinik untuk amik suntikan pneumococcal vaccine second dose..
Aku dah bangun awal, tapi ayip dan abi kan main sedap tido..
Akhirnya kul 10 baru sampai DEMC..
Orang dah ramai sangat..
Kebetulan plak no giliran aku dan ayip dekat-dekat..
Masa no aku dipanggil, abi dan ayip ikut sama.
Masa aku tgh wat Pap smear, no ayip plak dipanggil.
Abi ler yang bawa dia jumpa dr roliza..
Tapi jap pastu aku menyusul ke bilik dr roliza.
Ayip yang memula senyum dgn dr roliza tetiba nangis bila doktor tu simpan balik tape untuk ukur panjang dia..
Haaaa dia majuk nak tali tu.. disamping dah ngantuk nak tido dan nak susu..
Padahal kejap tadi dah bagi susu dan biskut farley..
Hmmmm...
Pas duktur cucuk lagi kuat dia nangis..
Hahahaha... Tak penah-penah dia nangis kene cucuk..
Tapi kejap jer la..
Dalam setengah minit gitu, dia diam..
Masa dalam keta aku bagi susu, terus tido sampai umah..
Kat umah Dia sambung tido sampai kul 4.30 petang lepas aku tuam bekas kene suntik tu..
Bangun-bangun jer minum susu, mandi.
Ingatkan dah kenyang tak ler makan banyak bubur.
Sekali makan penuh mangkuk kecik..
Huuu... Dia suka brokoli bayam dan carrot yang aku masak..
Pastu cek suhu badan tgk2 demam.
Patutlah asyik merengek manja...
Kami pun amik cool fever tampal kat dahi.
Bagi ubat demam dan lap kepala dan badan dengan towel basah...
Tengah malam cek suhu lagi, tengok2 dah ok sikit.
Dah turun suhu normal, tapi masih agak panas...

Pagi tadi aku hantar ke rumah kak pah, dia happy macam selalu.
Berlagu lagu dia dalam kereta.
Aktif mengigit tali yang aku buat gantung mainan dia.
Harap-harap dia tak meragam ngan mak pah dia hari ni..

Oh yer, berat Ayip naik 100 gm jer.. dari 9.2kg kepada 9.3kg..
Dia sangat aktif ler agaknya...




Friday, November 20, 2009

20 november!


Kek bestday Abi Ayip.. Bought on today..1.40 pm..

Ayip on car seat

Since Tuesday, Aku drive ayip alone to umah babysitter kat blakang building opis..
Sesuatu yang sangat mengujakan dan menakutkan juga.
Dahlah sekarang tetiap hari hujan..
Aku bukanlah pemandu pro macam ibu2 yang lain..
Buktinya ari kedua drive ayip aku sondol dinding parking basement opis sebab gelabah dah lambat..
Hahahaha...
Setakat hari ini, alhamdullilah, Ayip is very well behave boy.
Dia ok jer duduk car seat sambil membuat bunyi seram untuk menyakat umi yang kene concentrate..
Bila aku cakap "seramnyer sayang", dia akan gelak..
Kadang aku geletek tapak kaki dia..
Pun dia gelak..
Alhamdullilah, aku dikurniakan dengan seorang anak yang penyabar dan tenang.
Sangat-sangat playfull juga..
Teramat menyenangkan hati..


Hari ini, genap 7 bulan usia Ayip.
Hari ini juga genap 33 tahun umur abi Ayip.
Doaku semoga mereka berdua sentiasa dilindungi Allah dalam apa jua dan kemana jua mereka pergi atau berada..
Semoga mereka diberkati dan sentiasa dalam redha Allah serta dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur serta dikurniakan kesihatan yang baik.
Semoga mereka terletak diantara mereka yang beriman dan sentiasa berbakti kepada Sang Pencipta.
Amin..

Tuesday, November 10, 2009

Tidur anakku sayang

Mata dah kuyu tapi nak meniarap juga. Pastu terjumpa plak mainan

Geramnyer!!!! Gigit telinga dia...

Adoihh penat la umi... Nak tido...


Petang semalam masa amik Ayip dia tgh tido lena dalam buai kat umah BS.
Terpaksa angkat juga bawa balik.
Dalam keta dia tak diam, memukul-mukul tangan aku.
Marah ler kut sebab kejut dia tido..

Sampai umah aku taruk atas tilam..
Mata dah layu...
Tapi..
Terus meniarap..
Adui ada mainan plak kat bucu tilam...
Terus dicekau..
Tarik kemulut..
Isap, gigit, tarik sambil mulut tak diam meracau lagu dia...
Aku amik HP snap gamba dia..
Nak tengok apa jadi ngan labah-labah itu..
Kemudian dia geram..
Menjerrit sekuat-kuatnya..
Sambil mulut mengonggong labah-labah...
Tarik sekuat-kuatnya dari mulut..
Buat- lagi dan lagi...

Leka dok tengok TV aku tak perasan dia dah semakin slow..
Tau-tau dah diam..
Aku ingat dia penat dan rehat macam selalu..
Sekali tengok, dah tido...
Lerrrr sian anak umi...
Konon sian tengok dia tido gitu, aku terbalikkan dia telentang..
Dan dan terus jaga dan tak tido-tido dah sampai ke malam..
Adussss.......
Sepanjang petang dia minum susu dengan banyaknya sebelum tertido juga akhirnya..

Monday, November 9, 2009

cerita hujung minggu lagi

Ayip dah sepupunya Rayyan
Beza usia tepat 5 bulan...
Tengok beza saiz... Kaki Ayip dah terkeluar dari tilam.. hahahahaha

Umi kata kayuh kedepan, Tapi anak umi ni kayuh kebelakang plak..

Umi amik gamba dia, dia plak buat muka tak puas ati sebab umi tak bagi dia rampas hp dari umi...

Hujung minggu Ayip agak special kali ini.
Ayip berjaya mamboikot puting kosong dan tidak juga mencari buaian di rumah..
Abi dia ada kelas pada hari sabtu dan ahad.
Sabtu sepanjang hari, Ahad kelas pagi jer..
Umi pulak busy mengemas umah sambil memerhati Ayip.
Dek kerana Ayip yang agak manja, umi bawa jer dia kemana-mana..
Umi kemas bilik dia dok katil bilik, Umi jemur baju, dia dok stroller ikut umi..
Tapi muka dia serius jer.. Sampai umi baring sekali ngan dia baru la keluar bunyi manja dia..
Penangan jagaan ala-ala askar mak pah..

Sabtu umi masakkan dia bubur ayam dan brokoli.
Dia suka, Makan suku mangkuk baby gak habis..
Petang pulak aku bagi Infant cereal Apple Raspberri kat dia..Y
Yang ni memang dia suka sangat.. Manis ...
Sepanjang hari dia agak baik.
Nak tido langsung tak bising..
Bunyi ngongoi lagu dia pastu trus pejam dan tido...
3 kali tido jaga tido jaga gitulah dia..
Sampai abi balik dia dah tak mau tido,
Taunye nak main ngan abi jer..
Sampai abi tertido baru la dia pon tido..
Aduiii pantang nampak abi
Trus lebar senyuman dia..
Dulu pantang geng, sekarang pantang jumpa..

Ahad, Kul 10.30 pagi Abi baru balik kelas.
Lepas abi makan nasi lemak, kami potong rambut ayip.
Dianya dah ngantuk sebenarnya...
Lepas potong rambut dia mandi.
Lepas mandi dia makan.
Tapi dalam pada makan tu, mulut bising melalak nak susu...
Tapi bila disuap dia makan juga. Telan juga..
Last2-last tertidur tanpa menghabiskan bubur dia..
Sian plak nengok.
Pastu aku kejut gak bagi susu badan..
Nak bagi air masak takut tersedak sebab dah ngantuk sangat.
Pas nyusu sikit terus tido sejam lebih..
Sian.. penat sangat...

Petang, Eija nganHafiz, MIL dan FIL datang umah bawa baby Rayyan.
Letak jer sebelah Ayip, dia terus cekau topi member tu..
Cepat-cepat aku alih tangan dia..
Ayip ni kuat.
Kalau dia memukul, sure sakit punya..
Mata aku pun banyak kali jadi mangsa dia..
Sebelum diaorang datang, dia dah nak tido dah, sambil ngongoi manja menjerit-jerit main ngan aku sambil lepak.
Sekali nampak tok wan ngan tok terus senyum lebar..
Nampak mak yang trus hulur tangan nak cekau tudung glamer mak yang.
Hmmmm Tangan tak reti diam...
Lama gak dia senyap tanpa suara sebelom mula menjerit semula..
Ngantuk...
Tapi tak boleh nak tido..

Sampai sumer dah balik, aku mandikan dia...
Tengah2 mandi macam biasa dia suka melonjakkan badan dan berdiri.
Tah macammana dia lonjak dan aku tak ready trus terlepas..
Bedebuk kepala kene tepi besen..
Dia jerit kejap pastu gelak balik..
Kiter dah takut dah kalau-kalau cedera kepala dia..
Tapi dia buat tak tau jer...
Lepas pakai baju dia menyusu..
Lepas jer burb terus lena dalam pangkuan aku...
Haaa kan dah penat...
Ingat lama berjaga siang tadi, dia boleh la tido lama, Sekali kejap jer dah jaga balik, mintak susu balik..
Saja jer aku taknak bagi dia makan.
Tak sangka plak dia lapar sungguh gitu..




Monday, November 2, 2009

Ayip Bila ada Umi dan Abi

Kepenatan..

Minum susu anda jadi sihat dan kuat.. hehehehe

Gonggong towel plak Ya Rabbiiii....

Mammaa... buuuu... tu lah yang dia sebut time ni..

Jaga-jaga umi.. Ayip kembungkan pipi nak sembur keluar puting dia..

Handle ni letak kat idung stim gak yer...

Ni stail isap puting ayip yang agak unik. Lagi dimarah lagi dia suka..

Tido lepas penat bermain.

Hujung minggu lepas, Ayip tak kemana-mana.
Kata nak hantar barang keumah pengasuh baru kat pj ahad petang pun tak jadi.
Kak pah nak gi tengok wayang ngan anak-anak plak..
Mak Yang dgn rayyan dan tok wan serta tok nak datang umah pun tak jadi sebab ujan.
Petang jumaat umi amik Ayip dari umah umi linda dalam keadaan comot.
Tilam, bantal, beg baju malah baju dan stokin semua terpalit ngan tanah liat mainan kaler purple dan merah..
Tak mahu ku bayangkan kalau ayip termakan benda alah tu..
Moga dia berada dalam lindungan Sang Penciptanya AMIN....
Sampai umah, Ayip gaduh-gaduh manja ngan abi sebelom tido lena sampai ke pagi..

Sabtu pagi, abi ada kelas sampai kul 4 lebih petang.
Tinggal la umi dan Ayip jer.
Macam biasa, Ayip bangun awal pagi seawal kul 8.
Umi bawa dia ke ruang tamu untuk teman umi pam susu.
Ayip tetap Ayip yang suka mencubit, mencekau dan menjerit.
Umi pam susu, dia pon sibuk tarik-tarik tube pam umi, cubit peha umi, tarik siku umi..
Pas dah penat kacau umi dia nangis lapar.
Umi bagi mamam Nestle Gold cereal..
Umi malas dah nak masak bubur ayip.
Ayip tak suka makan bubur kosong.
memilih.. Ayip makan sesudu setengah table spoon cereal..
Lepas makan dia sibuk nak susu plak.
Minum plak 2 oz susu lagi pastu burbbb kekenyangan.
Bila dah comot, Umi mandikan ayip.
Selesai jer pakai baju terus tido.. Hehehehe
Giliran umi plak mandi..
Lepas umi mandi umi jemur cadar tilam yang ayip kencing.
Sekali Ayip terjaga dengar bunyi penyidai besi hak terseret kat simen..
Cemas tgk takder orang Ayip menjerit nangis..
Umi biar jer kejap sampai siap baru pujuk..
Kene ajar gitu, supaya Ayip tak jadi penakut.
Lepas tu Ayip tido balik..
Bangun kejap menyusu dan bermain pastu tido balik.
Gitulah dia sampai petang.

Hari Ahad, abi ada kelas juga pagi sampai kul sebelas.
Macam semalam, lepas mamam dan mandi ayip tido.
Kali ini lama dan lena.
Tapi selepas abi balik umah, Ayip tak mau tido dah..
Gitulah dia selalunya.
Kalau ada abi, dia nak ajak main jer.
Terjerit-jerit, terpekik-pekik ngan abi dia..
Aduhaiii anak umi..
Dah kepenatan kul 4.30 baru nak tido..
Time tu hujan turun lebat.
Kul 5 pandai lak dia jaga, mamam dan mandi...
Malam dah susah nak tido..
Terpaksalah aku temankan dia tido awal dan akhirnya aku yang tertidur sama...

Wednesday, October 28, 2009

Babysitter

Nakalnya beliau. Sampai ke tikar dia menjalar.

Aku masih belum selesai dengan hal babysitter.
Babysitter terbaru ni buat aku hangin satu badan.
Tapi ku malas nak cerita panjang-panjang kenapa.
Yang penting aku tak berkenan dengan cara dia handle Ayip.
Lalu, atas dasar rasa tangunggjawab dan kasih kepada Ayip, aku cari babysitter baru.

Mula-mula aku iklankan kat rumah.
Aku dapat seorang babysitter muda.
Umur 21 tahun. Baru kahwin setahun dan belum ada anak.
Dia bersungguh-sungguh nak jaga Ayip.
Tiap-tiap ari sms atau call bertanyakan boleh ker tidak dia jaga.
Aku dah jumpa dia.
Umah bersih, orangnya mesra.. Namun... Hubby kurang percaya..

Lalu aku tanyakan rakan office tentang babysitter yang menjaga anak dia.
Katanya babysitter dia sakit.
Ada kencing manis tahap kronik.
Tapi dia memberi aku nombor bekas babysitter dia yang lama.
Duduk dikawasan sama.
Pagi-pagi lagi aku call makcik itu.
Malangnya dia dah ada 2 baby kecik yang dia jaga.
Makcik itu kedengaran sangat lembut ditalian.
Katanya sebelum aku mula berputus asa
"Adik nak babysitter yang betul-betul jaga ker sekadar jaga? Kalau sanggup bayaran mahal makcik ada kenal seorang. Tapi mahal la yer."
Aku kata aku tak kisah tentang harga yang penting anakku terbela dan jadi insan berdisiplin.
Lalu makcik itu bagi aku nombor telepon dan nama kawannya itu.

Time tu juga aku call Kakak ni (actually sesuai dipanggil makcik. Tapi dia bahasakan dirinya kak pah).
Soalan pertama yang dia soal aku ialah Mana dapat no telefon I ni?
Aku pun kata makcik .... bagi.
Kemudian kami berdialog melalui telefon tentang harga yang mahal dan karenah yang dia tak mahu.
Tegas bunyi nadanya.
Selepas habis kerja, aku dan hubby pergi ke rumah dia.
Tak jauh dari oficce.
Jalan kaki 3-4 minit dah sampai.

Sampai dirumahnya perkataan pertama aku.
Cantik dan kemasnya rumah ni..
Didepan pintu seorang wanita separuh baya berbadan tegap dan tinggi.
Berwajah mancung ala-ala arab atau pakistan.
Dari raut wajahnya kutahu dia seorang yang garang.
Dia persilakan kami masuk dan duduk.
Soalan pertama dia
"So apa cerita anak you?"
Hehehehe
Aku pun stori segala-gala tentang ayip dan Babysitter lamanya kepada dia.
Dia kemudian memberitahu aku yang dia agak garang dengan anak-anak yang dia jaga.
Aku dapat lihat pada baiknya 2 anak kecil yang dijaganya saat itu. Sangat sopan!
Keperluan seperti tilam, baby cot bantal semua dah ada dia sediakan.
Makanan baby dia sediakan.
Yang perlu aku bawa cuma baju dan toileteries serta susu Ayip jer.
Dia kata lagi, kalau baby susah nak tido, dia terpaksa masukkan dalam buai.
Tapi tak perlu risau katanya, sebab baby ada stage dia akan ajar tidur kat bawah pula.
Dia bagitau aku yang dia akan ajar cara bercakap bahasa english dan bahasa melayu yang betul pada Ayip since baby.
Waktu asar dia bawa ke masjid mengaji dan solat berjemaah.
Petang dia akan walk in anak-anak itu dihalaman rumah dia yang indah tu..

Hubby nampaknya puas hati.
Aku juga begitu.
Dalam keadaan aku yang serba serbi tak tahu tentang agama, aku perlukan sokongan begini.
Aku suka cara dia yang tegas dengan anak-anak.
Sekurang-kurangnya Ayip taklah nakal sangat nanti harapnya..
Dan advantage bila dia tahu english lebih baik dari kami kedua ibubapanya..
Aku katakan pada kak pah, kalau dia nak jumpa ayip kami akan datang hari ahad petang.
Dia kata ok.

Alhamdullilah, akhirnya aku temui apa yang aku demandkan sangat selama ini.
Pejamkan mata jer time bayar nanti. Hahahaha
nampaknya umi ayip semakin pokai...
Harap-harap naik ler gaji. Seratus pun jadiklah...


Tuesday, October 27, 2009

Kami dan cerita kami.

Ayip duduk dalam stroller sementara Abi dan umi makan kat sogo KL semalam.

Nak bercerita tentang kami dan cerita kami.
Ayip masih ada masalah dengan babysitter.
Umi ayip ni cerewet.
Rumah kotor, tak suka!
Suka lepak kat kedai ikan, tak suka!
Buat kotor baju-baju dan tilam bantal ayip, Tak suka!

Sejak hari khamis ayip selsema.
Mula-mula ingat selsema macam biasa. Sikit-sikit.
Tapi malam tu Ayip tak boleh nak tido lena.
Tak mahu menyusu.
Hidung dia sumbat.
Suara ayip dah lain. Sengau!
Manja ayip terlebih-lebih..
Aku taruk minyak ue kat dada.
Aku taruk nasal drop kat hidung.
Lega sekejap.
Bila pagi dia sumbat lagi..
Hmmmm....

Jumaat petang aku amik ayip bersama sarung tilam dan bantalnya.
Kotornyerrr tilam bantal ayip!
Penuh dengan kotoran coklat seakan-akan darah ker coklat?
Ker water colour?
Tahlah...
Baju ayip comot dengan kesan kuning seperti kunyit dan kesan coklat yang sama.
Bila aku basuh ngan nappikleen, kotoran itu tak hilang.
Lalu aku basuh dengan dynamo dan berus pakai tangan.
Tetap tak hilang.
Stroller Ayip, macam kena kuah laksa.
Kat basket ada bau hanyir macam darah ikan.
Beg ayip berminyak dan berkesan kotor.
Semuanya aku basuh hari itu juga.

Hari sabtu, ada kawan kata nak datang umah.
Aku masak rendang ayam dan nasi impit.
Tapi akhirnya kawan tu tak jadi datang.
Rendang terpaksa dimakan sendiri olehku dan hubby.
Sampai petang aku menjulur, berguling, meniarap dan merangkak bersama Ayip.
Namun kawan ditunggu tak kunjung tiba.
Akhirnya aku menjalankan operasi mencari babysitter baru.
Selsema Ayip masih tak berubah walau setelah ku taruk kunyit dibatang hidungnya.

Hari ahad pagi, aku dan hubby berkejaran disubuh pagi menyedut hingus ayip dan menyapu minyak.
Subuh-subuh lagi dia dah mengamuk.
Perut Ayip berkeriuk lapar.
Tapi bila dibagi susu dia sedut sekali dua lepas tu dia tepis.
Susah nak bernafas rasanya. Sebab dia jadi tercungap-cungap lepas menyedut susu.
Lepas disedut hingus baru dia nyusu macam biasa sambil buat bunyi paling manja.. hahahahaha..

Tengahari kami keluar ke littlewhiz.com di Setia Alam.
Sebelom tu kami bertiga singgah kat ali cafe di pantai bahru untuk makan tengahari.
Ayip yang memang mudah berpeluh dah basah belakang.
Baru jer dia nak tido, dah sampai littlewhiz plak.
Dah jaga dah...
Hubby beli seterilizer avent, mainan spider besar dan mainan tangan untuk Ayip.
Ni sumer gara-gara seterilizer little bean aku dah rosak.
Cadang nak beli bumbo sekali.
Tapi bila try letak Ayip kat bumbo tu, hampir tak boleh masuk.
Nyonya tuan punya kedai cakap "Waaa so tall ler dia. So tough also."
Hehehehe... "So debab" kataku...

Hari isnin kami bawa ayip ke DEMC untuk suntikan hepetitis B second dose.
Macam biasa sampai2 jer mesti kena timbang ayip.
Ayip yang tinggi dah terkeluar dari tray.
Kaki dia di hentak-hentak kat meja sampai bergoyang tray penimbang tu.
Berat ayip naik 800g dari 8.4kg kepada 9.2kg..
Hampir sekampit beras.
Patutlah lenguh tangan kalau dukung lama-lama.

Lepas dah siap ngan DEMC kami gi Sogo KL untuk shopping.
Shopping barang ayip juga.
Kali ni aku beli 2 bijik bantal besar untuk ayip dan sebijik buggy.
Konon-konon beli buggy untuk senang nak travel naik flight.
Tah nak kemana la kami ni berkapal-kapal bagai.. hahahahaha
Balik miri ok..
Lagi satu, buggy lebih ringan untuk diusung oleh aku kalau perlu bawa ayip ke umah pengasuh.
Bantal besar tu wajib dibeli sebab Ayip dah tak muat pakai bantal infant dia tu.
Dia dah nakal.
Kejap jer dah tergolek dari bantal.
Sebelum ni dia tido tak berbantal.
Tapi rasa kesian sebab bahu dah lebar, kepala jadi turun kebawah kalau mengiring.
So korbankan sikit dwet beli hak besar.

Ayip agak suka menjerit bila dia ngantuk.
Sepanjang di Sogo, suara dia bergema sesaja berteriak sebab dia ngantuk.
Ayip ni jenis tak boleh tido kalau ada yang berkeliaran sekeliling dia.
Jadi untuk sedapkan hati sendiri, dia menjerit.
Menjerit bukan menangis, tapi memang menjerit.
Macam-macam bunyi dia keluarkan.. Maaaa.. buuu... meii.. sumer keluar...

Percaya tak Ayip dah pandai panggil ma.. atau mam....
Kalau kita suruh dia sebut umi dia sebut mei...
Hehehehehe..
Suruh sebut abi jadi buuu...
Ekekekekekeke.....

Tuesday, October 20, 2009

Ayip di tempat Baru

Gaya tido tak ingat dunia. hehehehehe

Sejak semalam, Ayip duduk kat umah pengasuh baru.
Pagi aku antar dia, dia dah jaga.
Petang aku amik, dia tengah tido lena.
Lena sampai aku goyang pun dia tak bangun-bangun.
Pengasuh dia (Linda) kata, dari pagi sampai petang elok jer dia tido.
Pagi 8.30 dah tido sampai kul 11pagi.
Lepas mandi tido lagi sampai petang.
Lepas mandi petang tido lagi sampai time aku datang.
Hehehehehe... tenang nampaknya dia.

Semoga Ayip akan terus tenang selamanya.

Monday, October 19, 2009

Tak JADI SUMER!

Ayip yang suka bermain dengnan towel kecik. Tutup muka, tarik pelan-pelan dan buat muka manja atau excited.. Ba ba cak la tu kununnya.

Ayip tido kepenatan sementara menunggu Abi yang akhirnya sampai esok hari.

Pagi Sabtu, kononnya nak pergi gathering Ratuhati.com kat Shah Alam.
Tapi....
Hubby balik lambat.
Tak sempat nak gi..
Petang kononnya nak singgah umah terbuka Suealeen kat sg buloh.
Sekali abah call hp hubby.
Masa tu dah kol 12 tghari.
Hubby tgh mandi.
sian. Penat baru sampai dari Miri pagi tu.

Oleh kerana awalnya kami nak gi umah abah dulu sebelom beraya aku pun hantar sms kat SIL kata nak datang tengok Rayyan.
Sekalinya abah call tanya nak datang kul berapa?
"Kami ni nak gi hospital. Rayyan warded macam nak kena sawan."
Aku pun bagitau abah kalau gitu takperlah, Kita jumpa dihospital.
Makanya lepas hubby siap mandi kami trus gi HKL.
Rayyan tgh dalam pemerhatian.
MIL kata kaki tangan dia jek jek dan kebiruan.
Owhhh poor Rayyan...

Dengan matahari tegak atas kepala, kami bawa jer ayip yang tgh selsema tu ke HKL.
Sian dia berpeluh-peluh.
Mujur tadi kami keluar dia tetap memakai baju rumah.
Selesa la sikit.
Setelah selesai dengan hal hospital ingat nak gi Klinik antar Ayip.
Tapi sebelom tu biras aku belanja makan kat ali cafe jalan pantai bahru.
Selesai makan jam pun dah 3 lebih.
Dengan belom solat zuhur lagi.
Tapi kami singgah gak klinik.
Tengok-tengok klinik tutup.
Cuti deepavali.

Balik umah berkejaran siap itu-ini.
Tunggu kejap sebelom basahkan kepala dan badan ayip.
Aku takut Ayip demam.
Tengok-tengok dia ok jer.
Tido lena petang tu.
Dah dia lena tak sampai hati dah nak kejut.
Hubby pun penat semacam..
Last-last kami tak kemana..
Raya tidak, keluar pun tidak..

Malam tu aku dok pantau Ayip sepanjang masa.
Selsema dia kejap ok kejap tak.
Lalu aku taruk nasal spray.
Hubby pun selsema juga.
Tapi hubby ada ubat.
Lepas dia makan ubat, alhamdullilah selsema hilang.
Ayip juga tak sehat-sehat.

Hari Ahad, aku beli kunyit hidup yang muda.
Perah air dia dan taruk kat batang hidung Ayip.
Nampaknya ada berkurang sikit selsema dia.
Dia pun dah tak marah lagi bila menyusu.
Sebelom tu, bila nyusu jer dia marah, sebab sesak nafas nak sedut susu.
Perut sampai berkeriuk lapar.
Tapi nyusu sikit jer.
Maybe tak selera.
Pagi tu pulak aku bagi dia makan air kanji beras merah.
Dia makan 5-6 suap jer. pastu mengamuk tak nak..
Mungkin rasa tak sedap.
Sian anak umi.
Petang plak kan main lena dia tido.
Sampai nak mandikan pun kene gerakkan dia.
Berkali-kali dikacau baru bangun.
Lepas mandi tido balik.

Pagi ni aku hantar ayip kerumah pengasuh baru dia.
Nampaknya dia tak kesah.
Dia memberi senyuman manis pada umi linda dia.
Masa aku tinggalkan dia pun dia tak nangis macam biasa aku hantar ke rumah mak siah.
Rumah umi linda dia sunyi jer.
Kak Zulaikha masih tido.
Umi linda cakap, sampai tghari baru dia bangun.
Kakak Zulaikha lagi 2 orang sekolah.
Hmmm..
Harap-harap Ayip lebih tenang dan terbela bersama umi linda.
Semoga ayip gembira dikelilingi oleh 4 wanita cantik kat umah umi linda.
Hehehehehe.....


Thursday, October 15, 2009

Ayip oh Ayip..

Rupa Ayip yang terpaksa ditinggalkan ketika aku sibuk berkemas dan mandi pagi tadi.

Ayip bergaya dengan CD lemboo new zealand dia atau guby dalmantion?

Ayip dengan CD army dia... Cheh seriusss...

Ayip tak segan silu meniarap walaupun baru bangun tido..

Ayip semakin besar.
Makin comel dan banyak karenah.
Sejak 3 ari lepas dia ada peel baru.
Pantang kene tinggal sendirian terus berlagu tangisan mengada-ngada.
Petang semalam dia nangis camtu tiap kali umi angkat punggung.
Umi pun apa lagi berleter kat Ayip.
"Apa ni sayang. Satu kerja takleh buat kalau gini.
Sapa yang sanggup jaga awak kalau gini peelnyer.
Sikit-sikit hek sikit-sikit hok. Awak kan lelaki.
kene la kuat. Nak takut mendanyer? Takat nyamuk, lipas, cicak umi jentik jer mampuslah..
Tak nak la mengada-ngada gitu. Umi babab kang aaaa.."
Mata ayip terkebil-kebil sambil memandang muka aku.
Lepas tu dia senyum malu.
Errr dah paham ker dia?
Ish tak mungkin.
Dia kecik lagi.

Pagi ini dan pagi semalam, Ayip bangun awal.
Kul 6 dah bangun.
Lalu umi ayip pun kelam kabut jadinya.
Mana nak pam susu, nak basuh botol dan pam shield, nak solat, nak mandi.
Nak kene perhati dia juga.
Bila dah gitu solution dia, aku taruk mainan kat cot dia dan simpan dia dalam cot.
Kalau letak atas katil takut dia bergolek dan jatuh pulak.
Bahaya tu..
Ayip ni kalau dapat mainan diam la dia.
Kusyuk menangkap mainan yang tergantung dan cuba masukkan kemulut.
Bila dah dapat rasa tak sedap tukar yang lain plak.
Niat tu tukar lain tapi alih-alih dapat yang tu jugak.
Mata mandang hak kaler ijau, yang dapat dicapai merah juga..
Hmmmm
Takper lah sayang.. Nanti sikit lagi pandai la awak bezakan jarak tu..

Petang semalam, masa balik kerja aku singgah kedai kak Hanis.
Terus tanya kak Hanis kalau-kalau ada orang nak jaga Ayipku.
Kebetulan kak Amal ada sama.
Memula kak Amal bagi orang tkt 1.
Kak Hanis kata tak elok.
Bising atas kedai mamak.
Setuju.

Pastu kak Hanis call kan Linda, kawan kami yang duk tkt 10.
La la tu jugak linda turun kedai kak Hanis.
Bincang sikit lebih kurang, Linda bersetuju jaga Ayip.
Kebetulan dia tak jaga mana-mana budak buat masa sekarang.
Anak dia pun dah umo 2 tahun yang kecik tu.

Aku cerita la kat dia yang Ayip ni ada masalah susah nak tido.
Pastu dia takleh tido kat buai due to reflux problem dia.
Takut tersedak muntah sendiri.
Dia kata tak per, dia sanggup jaga.
Huh lega..
Lepas abish bincang, aku naik atas umah.
Mandi siap baru amik Ayip kat umah pengasuh.
Tak sampai hati nak bagitau, tapi aku bagitau jugak yang aku tak nak anta kat umah dia lagi.
Mujur akak tu baik.
Dia nampaknya tak kesah.
kalau kesah pun maybe dia tak tunjuk.

Aku kesian gak sebenarnya kat dia.
Suami kerja tak seberapa.
Tapi nak buat camana?
Emosi anak aku nak kena jaga juga.
Kalau berpanjangan susah nak tido dan asyik bising jer tak elok juga untuk mental dia.
Sekarang pun dah tau tunjuk garang.
Mesti diselamatkan segera...
Tapi honestly memang aku sian kat akak tu..
Uwaaaaaaa.... sori kak...

Monday, October 12, 2009

Sayu Rasa Hati


Ini beg Ayip.
Beg yang dia bawa gi umah pengasuh tetiap hari isnin sampai jumaat.
Petang semalam, rumah kami diserang oleh anak-anak babysitter Ayip dan kawan-kawannya.
Abi Ayip pulak tak ada kat umah.
Dah gi kuching tengahhari semalam.
Oleh kerana dah banyak kali diaorang datang tapi kami takder kat umah aku pun persilakan derang masuk.
Aku ingat diaorang macam budak-budak lain.
Rupa-rupanya.......

Masuk jer terus menuju ke bakul mainan Ayip.
Satu demi satu dikeluarkan, dibelasah, di baling ditekan.
Aku hanya mampu memandang mainan berharga ratusan ringgit itu rabak.
Nak dimarah anak orang.
Yang paling nakal anak BS yang paling bongsu.
Semua bilik dia masuk.
Semua benda yang terpamer dia usik dan ambik buat main.
Semua sofa dan kerusi dia panjat.
Mengucap panjang aku dalam hati.

Ayip pula, terkebil-kebil rimas.
Ada yang menyuakan mainan yang keras kat tangan dia.
Mujur aku sempat nampak dan alihkan.
Buatnya dia ketuk kat kepala dia?
Hmmm....
Alahai budak-budak... Tak dapat dijangka..

Malam tu aku simpan baju Ayip dalam beg macam biasa.
Tapi entah kenapa.
Kali ini perasaannya berbeza.
Sayu dan berbelah bagi.
Semua gara-gara melihat kelakuan anak pengasuh petang tadi.
Hati mula rasa sangsi dengan keselamatan Ayip.
Hati mula rasa bersalah meletakkan dia bersama budak sebuas itu.
Patutlah, dimukanya selalu ada luka yang tidak logik dia buat sendiri.
Patutlah kadang ada lebam dikaki atau tangannya.
mungkin mereka memberi dia mainan yang keras dan tajam.
Ayipku pula suka membanting tangannya atas bawah.
Tak mustahil terkena muka dan kepala, malah kaki tangan juga.
Patutlah juga Ayip sentiasa penat tak berdaya tiap kali dihantar kerumah BS.
Tentu dia tak boleh tidur langsung!

Lalu aku, bertanya kepada jiran.
Kalau ada kenal sesiapa yang mengasuh budak tapi tak ramai umatnya, tolong bagitau saya.
Malangnya jiran-jiranku juga sama sepertiku.
Tak berapa tahu dan kenal orang sekeliling kami.
Adehhh...

Kalaulah abi Ayip kaya...
Kan bagus..
Boleh aku jaga Ayip sendiri.
Rasa macam nak jual kereta dan berenti kerja pun ada juga.
Tapi aku harus bersabar.
Masih ada loan bank yang perlu dilunaskan.
Perlu juga berkerja demi menampung biaya Ayip.
Supaya dia boleh membesar dan belajar dengan sempurna.
Tapi dimana letak sempurna kalau begini kesudahannya?

Wednesday, October 7, 2009

Bigger fridge needed


Stock ebm Ayip dah menimbun.
Lower row peti sejuk beta dah penuh sampai ke pintu.
Walaupun ayip minum banyak setiap hari, namun stock susu masih tak berkurang.
Alhamdullilah.
Bulan syawal ni mencurah-curah plak air susu.
Jarang sekali aku boleh store dalam satu bekas kalau pump waktu pagi.
Harus distore dalam 2 bekas.
So far paling sikit aku dapat 7 oz.

Masih lagi bergantung kepada motilium.
Tapi dalam dos yang amat kurang.
Sepatutnya kena diambik 3 biji sehari.
Tapi aku makan 2 biji jer.
Kekadang satu bijik sehari.
Ikut ingat.

Waktu malam Ayip minum ebm sepenuhnya.
Waktu siang dicampur FM lagi.
Pengasuh kata Ayip kurang sabar menunggu susu siap.
hmmmm...
Takper dimaafkan.
Hujung minggu 100% ebm atau fresh milk.
Malangnya Ayip still tak nak direct BF..

Monday, October 5, 2009

Ayip raya sana sini

Abi dan Ayip kat umah orang kenduri..
Tak nak pandang plak dia...

Umi dan Ayip masih di umah oang kenduri.

Hujung minggu Ayip sangat busy.
Jummat malam aka malam sabtu, Ayip melawat sepupu dia Rayyan kat umah Tok Wan.
Sebenarnya Ayip dah ngantuk sangat.
Paksakan juga berjalan.
Hehehehe.. Sian dia.
Sampai umah tok dia, kejap jer dia jaga pastu baringkan kat sofa terus tido..
Yang menariknya ialah melihat muka dia memandang rayyan yang sedang menyusu badan.
Muka curious giler..
Kul 11 baru balik umah.
Sampai umah trus simpan dalam bilik dan tido.

Sabtu, kami memenuhi undangan rumah terbuka kawan hubby kat Meru.
Ayip malu-malu miouw..
Mak kawan tu amik memula dia ok jer..
Tapi bila terasa lain macam rupa dia terus nangis...
Dia dah kenal orang agaknya...
Tapi bila orang tak pegang, dia okey jer senyum kat orang.
Jinak-jinak merpati kata orang..

Lepas ke Meru, Kami pergi ke Sungai Besi pulak, umah cousin Hubby.
Time tu dah lewat sikit.
So pergi sekejap jer.
Ayip pun dah ngantuk sangat sampai sempat tumpang tido kat tilam anak cousin tu..
Sampai umah pun dah agak petang..
Lepas jer mandi dia terus tido tak mempedulikan keadaan sekeliling dah.

Ahad, kami memenuhi undangan majlis perkahwinan kawan kat sungai Besar pulak.
Hajat dihati nak amik gamba tgh sawah menghijau.
Tapi sawah tengah perang.. Tengah di bajak daaa...
Hishhh haru..
Sempat gak amik sekelik dua kat umah kenduri tu..
Wajib amik..
Ayip nampaknya in a good mood.
Dari shah Alam sampai sg besar dia tido jer.
Jalan melompat-lompat pun dia still steady.
Masa kat umah org tu pun dia tak meragam.
Dia cuma agak bz bercakap.
Ayat yang paling sering keluar dari mulut dia ialah 'pah' dan 'buah'..

Dalam perjalanan balik, aku saja nak tgk cermin make up yang ada kat belakang sun shade kereta.
Sekali Ayip pun terpandang sama.
Terus senyum lebar.
Memula senyum jer.
Bila aku ajak ba chak ngan cermin tu sampai menjerit dan mengekek dia gelak.
Bila aku dah stop ba cak ngan dia, dia masih pandang kat atas tu mintak main lagi.
Bukak lagi cermin tu, mengekek lagi gelak..
Hehehehee...
Rasa bahagia sungguh mendengar gelak tawa dia.
Rasa gembira melihat senyuman dia yang tak bergigi lagi tu..
Dari sungai besar kami ke umah kawan hubby kat Shah Alam pulak.
Malas nak patah balik.
Kira on the way trip la ni..
Makan dan makan lagi..
Tengok la muka umi tu.
Dah debab balik.

Sama cam sabtu tu.
Balik umah agak lewat.
Mandikan ayip.
Pastu sendiri mandi, solat sumer.
Ayip yang sangat penat, tido jer dari lepas mandi sampai pagi tadi.
Bangun untuk menyusu jer.
Sebelom mandi tu dia sempat bergolek sampai landing atas tikar.
Abi tak nampak dia.
Tau-tau dah atas tikar.
Nangis gak sikit.
Terhantuk kat tikar kut.
Ayip memang ganas.
Lepas ni kene bentang tilam besar kat ruang tamu.
Balut sumer bucu tajam ngan padding.
Taruk tilam bawah katil dan baby cot!
Boleh gitu cayang?


Wednesday, September 30, 2009

Kisah Hari Raya

Ayip dengan baju rayanya pada raya ketiga.
Ni nak raya gi Sogo. hehehe

Sebelum keluar umah. Amik gambar se-kelik dulu..
Baju umi tak berapa nak tema la ngan Ayip dan Abi.

Memandu pulang ke kampung. Good driver..
Tumpukan kepada pemanduan.

Aiseh sempat jeling umi yer sayang.

Kat umah Mak Abah.. Sempat ngambik se-kelik lagi.
Terima kasih banyak-banyak kepada encik tripod yang dah berusia 11 taun ..

Ayip abi dan pak su Uyen dier...cheh
macam holding hand, padahal camera technique.
Dasat!

Ayip bersama tok wan dan tok abah dia..

Ayip dan tok wan dia.
Beria tok wan nak dekatkan muka kat ayip.
Tapi Ayip belagak plak.
Tak layan tu..
Dasat!

Ayip dan pak su uyen dia...

Ayip dah Pak Ngah dia.
Pak ngah ni memang suka budak-budak.
Tengoklah betapa cerianyer dia ngan Ayip.
Serasi sejiwa gitu..

Ayip dan tok dia.
Hensome la atok dan cucu ni..

Ayip dah tok wan Lah dia.
Pandai lak dia posing..
Tgh tunggu maghrib ni..
Ayip pun dah rimas tak mandi lagi.
Tapi still macho

Kat umah tok wan Lah dan tok Tar. Tengah membelasah lemang dan kuih raya bersama aiskerim Radix dan kola radix..
Terlupa lak nak pow sebotol kola radix kat Tok Tar..
Wakakakaka ada hati..


Raya taun ni, kami ada kat KL jer.
Tak balik kampung pun.
Pagi-pagi raya Aku berkejaran di dapur memanaskan dendeng daging yang dah siap dimasak malamnya.
Lepas tu masukkan dalam bekas bersama ketupat pulut dan ketupat beras nak bawa ke rumah mak abah kat pantai dalam.
Jauh giler kampung.. Ahak ahak..
Seberang sungai klang jer bebeh..
Eh sungai gombak ker klang ek?
Biorlah.. janji sungai..

Lepas abi balik solat aidilfitri kami sempat amik 2 snap gambar kat umah.
Terpaksa tutup langsir sebab kamera tak mesra cahaya.
hehehehe..
Pastu terus gerak gi umah mak abah.
Sampai sana yang ada cuma mak, abah, Angah dan Uyen.
Eija kat muar, umah mertua dia.
Dia baru jer selamat melahirkan sepupu Ayip Meor Rayyan Zikri pada hari jumaat 18 sept kul 4 pagi lebey.
Yeh yeh,.. ayip dah ada cousin.
Mariam plak, kat muadzam beraya ngan suami dan mertua di sana.
Terpaksa lah begitu sebab suaminyer kena kerja.
Susah gak jadi duktur kan..

Ayip ni ngantuk sebenarnya.
Lepas dibelasah ciuman dan gomolan pakcik2 dan tok nenek dia trus tido.
Bangun tido kene amik gambar plak.
Lepas makan2 sikit, kitaorang balik umah sebab aku kene pam susu.
Raya-raya jugak, susu tetap kena pam.
Lepas tu kul 3 gerak gi umah Ayah wah (Abang Abah) kat Tasik permaisuri..
Ayip kene lenjan lagi.
Kat sana ada pakcik dia yang suka budak sama cam pak ngah.
Pakcik syed Hussin.
Tak lepas dia dukung Ayip..
hehehehe.. dia blom ada anak lagi. Baru jer kawin ngan kak Pan Suhainiku..

Pas tu gerak gi umah Ayah Tar (Adik abah) kat bangi.
Lama gak merayap kat situ.
Dari asar bawa ke maghrib juga.
Ayip kene belasah lagi dgn askar2 dan princes2 tok tar..
Adehh... Namun beliau tetap steady.
Masa orang semayang jemaah maghrib dia melalak menunjukkan amukan dan memberitahu yang dia dah penat.
Lepas di timang dipujuk tak juga mau aman, akhirnya kami balik.
Mak abah masih kat situ tunggu tok wah datang plak.
Pak ngah kata kul 11 mlm baru depa balik.

Kami plak, sampai umah kul 9 malam.
Trus masak air mandikan ayip yang tgh lena tido.
Bangunkan juga sebab tak nak dia tido dalam keadaan kotor.
Sib baik mood dia ok.
Tak nangis pon.
Lepas mandi minum sedas pastu terus tido tak bergerak-gerak lagi.
Lena selena-lenanya.
Memang penat betul dia.

Raya kedua, boss dan kawan2 hak duk satu flat ngan aku datang beraya.
Aku masak spaggethi dan hidangkan dendeng dan hidangkan dendeng daging bersama ketupat dan lemang jer.
Selain tu adalah 12 jenis kuih tunjuk.
Oklah.. tak mambazir.
Malam tu Pak su dan pak ngah ayip lak datang umah.
Meriah sungguh.
Abah ngan mak gi tengok eija kat muar.
Hmmm...

Raya ketiga kami raya kat sogo.
Shopping barang ayip.
Harus habis beratus ringgit.
Giler..

Raya ke empat abi balik kampung ngan mak abah dia.
Raya kelima abi dan rombongannya gi merisik dan meminang girlfriend pak ngah ayip kat penang.
10 malam baru abi sampai umah.
Ayip da tido..

Raya ke 6 tak kemana.
lepak golek2 kat umah.

Raya ke 7 pun tak kemana.
Mak abah dan tok papa dan opah chik plak datang umah.
Kebetulan aku masak soto.
Langkah kanan orang kata.
Datang plak time maghrib.
Kena sangat la trus makan malam.

Raya ke 8 gi kenduri kawin kawan abi kat shah alam.
sempat gi umah member yang duk sana juga sebelom kenduri tu..
Memang dasat...